Om Mikkel

MIKKEL OSTER


Äkta man, Pappa, Horseman, Entreprenör & Läromästare

HUR DET GICK TILL...


Redan som liten pojke kände jag mig annorlunda än mina kompisar i skolan. Jag spenderade mer tid i skogen tillsammans med min hund än med mina vänner. Missuppfatta mig inte, jag hade gott om riktigt goda kompisar som jag fortfarande har kontakt med än idag.

När jag var fyra år slängde min mamma upp mig på sin häst och jag har nog inte klivit av sen dess.

Jag växte upp i restaurangbranschen och med handboll i Danmark. Under tonåren hade jag lite uppehåll från hästarna, när tjejer, jobb och pengar blev mer intressant.

Som ungdom började jag spela semi-professionell handboll, kom upp på en riktigt hög nivå och spelade med Danmarks bästa lag. Tyvärr skadade jag ryggen och blev tvungen att avsluta min karriär innan den riktigt hade börjat.

Detta var ett stort slag för mig och jag halkade tillbaka i gamla vanor och blev mer och mer negativ. Jag hamnade i en nedåtgående spiral vilket resulterade i 30 kilos övervikt, dålig hälsa och hemlöshet. Flera områden i mitt liv blev allt mer kaotiska.

Jag bodde i en lägenhet inne i Köpenhamn Centrum tillsammans med min flickvän och hade ett jobb som jag inte trivdes med alls. Samtidigt hände det massor med otrevliga saker i min familj.

Jag var tvungen att ha det här jobbet som jag absolut inte tyckte om, med en chef som verkligen inte var trevlig, eftersom min mamma var hemma ensam på gården i Sverige utan något jobb och utan någon inkomst, så det mesta av min lön gick till att hjälpa min familj.

När saker och ting började vända igen till det positiva i familjen och vi åter igen kom tillbaka till livet, så inträffade det ena efter det andra. Min flickvän gjorde slut, jag blev uppsagd från mitt jobb och gick in i väggen.

Jag blev i stort sett hemlös och bodde i min bil och fick ett nytt jobb där chefen om möjligt var ännu mer otrevlig än den förra. Men jag var fortfarande tvungen att jobba för att kunna betala för min bil och för min familj.

Trött som jag var på livet kontaktade jag min ena mentor och berättade för honom vad som hade hänt och ventilerade alla mina problem för honom. Det enda svar han gav mig var: -”Vad är det egentligen du vill här i livet?”. Jag kunde inte svara på det, men det fick mig att tänka över mitt liv.

En dag när jag hade en liten rast från livet och red min mammas häst ute i skogen var det som att någon talade till mig. ”Har du fått nog nu?” – sa rösten. ”Vill du verkligen fortsätta så här?”

Svaret var såklart nej. ”Vad vill du då göra med ditt liv?” – Jag kunde fortfarande inte svara på den frågan, men jag visste helt plötsligt och väldigt tydligt vad jag inte ville.

Jag ville inte ha ett jobb med en chef som jag hade nu. Jag ville inte längre vara hemlös. Jag ville inte vara tvungen att göra saker jag inte tyckte om bara för pengarnas skuld längre. I stället ville jag ha glädje och frihet i livet. Det beslutet gav mig då en drivkraft som jag fortfarande har än idag.

Det ledde till att jag som 23-åring till slut sa upp mig från jobbet och startade min karriär som Horseman och hästtränare eftersom det var där jag hade störst glädje och mest passion. Jag träffade min underbara fru, vi flyttade ihop och grundade Hearts & Horses med missionen att skapa en värld med gladare relationer mellan hästar och människor.